duminică, 13 noiembrie 2022

Trăsăturile unui sociopat

Sociopații au o personalitate narcisistă, un imens simț al importanței de sine. 

Sociopații, în general, afișează cel puțin trei dintre următoarele trăsături, pe care le folosesc adeseori, având un efect devastator asupra persoanelor empatice. 

1. Un eșec în a se conforma normelor sociale. Sociopaților nu le place să respecte regulile. Pentru ei, este amuzant să nesocotești regulile, iar normele există doar pentru a fi încălcate. Pentru pentru persoanele empatice această trăsătură este inconfortabilă; sociopații își vor bate joc de dorința persoanelor empatice de a rămâne în cadrul regulilor, în timp ce ei le încalcă flagrant.

2. Duplicitatea și manipularea. Sociopații sunt incredibil de manipulatori și nu se gândesc de două ori înainte să mintă. Nivelul lor de manipulare este atât de ridicat, încât șochează persoanele empatice, care consideră de neconceput faptul că un astfel de comportament este omenește posibil. Sociopații vor considera acest lucru amuzant; se vor folosi de frica persoanelor empatice până într-acolo încât vor ajunge la umilire constantă, batjocură și înjosire. Asta derutează persoanele empatice care, prin urmare, devin ușor de manipulat.”

3. Impulsivitatea și incapacitatea de a planifica. Sociopații sunt oamenii „momentului prezent”. La început, par fermecători și pare distractiv să îi ai în preajmă, iar spontaneitatea lor te cucerește imediat. Adevărul este că ei au nevoie de stimulare constantă, așa că vor fi specialiști în dramatizări de moment. Pentru pentru persoanele empatice, acest lucru este suprastimulator.

4. Iritabilitatea și agresiunea. A fi în preajma unui sociopat înseamnă să ajungi rapid „să mergi pe coji de ouă”. Agresivitatea și iritabilitatea lor se “manifestă instantaneu, iar cauza este știută numai de ei. Nu-și vor cere niciodată scuze pentru asta. Persoanele empatice fie se vor simți responsabile pentru comportamentul sociopatului, fie vor simți compasiune pentru el. Sociopaților le place să ofere pe tavă o „poveste lacrimogenă”: vor avea adesea una grozavă în mânecă. Vor fi minciuni cu un sâmbure de adevăr, pentru a face povestea plauzibilă.

5. O indiferență nesăbuită față de siguranța lor și a altora. Un sociopat își va asuma adesea riscuri absurde, cu o sclipire în ochi. Persoanele empatice simt un rău în stomac; se gândesc să țină cumva pasul, dar corpul lor strigă „nu”. Sociopații sunt dependenți de adrenalină, fiind amatori de lucruri, activități sau comportamente periculoase.”

6. O iresponsabilitate constantă. Niciodată nu e vina lor: de fapt, este vina ta. Fiecare faptă rea pe care o fac o întorc spre tine. Dacă primești vreodată ceva asemănător cu o scuză, aceasta nu va merge mai departe de „îmi pare rău că simți așa”; nu va fi niciodată „îmi pare rău că te-am făcut să te simți așa”.

7. O lipsă de remușcări după ce au rănit pe cineva. O persoană empatică, datorită gradului foarte ridicat de empatie, va petrece adesea zile, săptămâni, luni și chiar ani făcându-și griji în legătură cu ceva ce a zis sau a făcut cuiva și care a supărat acea persoană. Un sociopat nu-și va face niciodată griji și nu va simți niciodată că a făcut ceva greșit. Cu toate acestea, se va folosi de vinovăția pe care o simte o Persoană empatică, chiar și atunci când aceasta nu se face vinovată de nicio faptă rea.


Heidi Sawyer


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu