joi, 30 decembrie 2021

Învățare și motivație

 Învățarea fără practică este inutilă. Motivația fără acțiune duce la autoamăgire. Nu aștepta și nu-ți dori ca succesul să vină de la sine. 

duminică, 26 decembrie 2021

Povestea obiceiurilor

Un dascăl înțelept se plimba odată printr-o pădure cu un tânăr învățăcel. La un moment dat, s-a oprit în fața unui copac plăpând. 
    - Scoate copăcelul ăla din pământ, l-a instruit dascălul pe învățăcel, arătând spre un lăstar care abia răsărise din pământ. Tânărul l-a smuls ușor cu vârful degetelor. 
    - Acum smulge-l pe ăsta, i-a zis dascălul, arătând spre un copăcel care crescuse până la nivelul genunchilor băiatului. 
    Cu puțin efort, tânărul s-a opintit și a scos copacul cu tot cu rădăcini. 
    - Și acum, pe ăsta, a zis dascălul, făcând semn cu capul spre un arbore de înălțimea băiatului. 
   Cu mare efort, ajutându-se de toată greutatea lui și folosind pietre și bețe pentru a-i dezgropa rădăcinile adânci, într-un târziu, băiatul a reușit să dezrădăcineze copacul.  
    - Acum, a zis înțeleptul, aș vrea să-l smulgi pe ăsta. 
    Tânărul a urmărit privirea învățătorului care se oprise asupra unui stejar puternic, atât de înalt încât abia i se zărea vârful. Gândindu-se la dificultatea pe care o întâmpinase încercând să smulgă un copac mult mai mic, i-a spus dascălului:  
    - Îmi pare rău, dar nu pot. 
    -   Băiete, tocmai ai demonstrat ce putere vor avea năravurile în viața ta! a exclamat dascălul. Cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai puternice, iar rădăcinile lor coboară mai adânc și sunt mai greu de smuls. Unele obiceiuri devin atât de puternice, cu rădăcini atât de adânci, încât s-ar putea să nu îndrăznești nici măcar să încerci.

duminică, 4 iulie 2021

Viața

„Trebuie să-ți organizezi viața gest cu gest și, dacă fiecare gest își atinge, pe cât este posibil, menirea, să fii mulțumit. Și nimeni nu poate să te impiedice ca fiecare acțiune să fie corespunzătoare menirii sale.” Epictet

Filosofie

  • „Să fii atent la cum îți folosești mintea și corpul,
  • Să fii atent la judecățile de valoare pe care le formulezi în diverse ocazii,
  • Ferește-te de sentimentele subtile de furie, frică sau dorințe nesănătoase,
  • Ferește-te de obiceiurile proaste.”
Donald Robertson

videoclip

luni, 21 iunie 2021

Despre aroganță:

„Oile nu vomită iarba pentru a le arăta păstorilor cât de mult au mâncat, ci ca să digere mâncarea mai bine pentru a produce lapte și lână mai bune.” Epictet

Distanțare cognitivă

 ”Nu lucrurile ne supără, ci gândurile noastre despre ele.”

Epictet

sâmbătă, 19 iunie 2021

5 virtuți ale vorbirii

1. Gramatică și vocabular corecte;
2. Claritatea exprimării astfel încât ideile expuse să fie ușor de înțeles;
3. Concizie: să nu se folosească mai multe cuvinte decât este cazul;
4. Stilul potrivit, ajustat la subiect și la audiență;
5. Evitarea vulgarității, distincție sau excelență artisitică;

Diogene Laertius


vineri, 18 iunie 2021

Etica

„Să ai grijă cu fervoare ca să indeplineşti lucrul pe care ai început să-l faci, aşa cum i se cuvine unui adevărat bărbat roman, sincer şi din toată inima, cu dragoste faţă de oameni, cu sentimentul libertăţii şi al dreptăţii”. Impăratul Marcus Aurelius

marți, 15 iunie 2021

Cine este în spatele unui copil?

Cine este în spatele unui copil?
  • "În spatele unui copil vesel e o mamă înțeleaptă.
  • În spatele unei fetițe senine e un tată implicat.
  • În spatele unui băiat liber e o mamă inteligentă.
  • În spatele unui copil agresiv e nevoia de afecțiune.
  • În spatele unui copil curajos e un părinte și mai curajos.
  • În spatele unui copil trist e un părinte neatent.
  • În spatele unui copil fricos e un părinte și mai fricos.
  • În spatele unui copil vesel e o casă veselă.
  • În spatele unui copil sclifosit e nevoia de atenție.
  • În spatele unui copil credincios e o bunică credincioasă.
  • În spatele unui copil liber sunt doi părinți liberi.
  • În spatele unui copil - lumină e un părinte -soare.
  • În spatele unui copil fericit sunt doi părinți fericiți.”

duminică, 6 iunie 2021

Ura, invidia, mândria

 Nu poți să crezi în Dumnezeu și să înlănțui omul, să-i răpești libertatea, să-l asuprești, să-i insufli teama, să-l bârfești, să-l învrăjbești, să-l înrobești. Doar iubirea construiește și unește, răul doar distruge și dezbină. Iubirea este simplă și sinceră, veselă și jucăușă, îndelung-răbdătoare și iartă. Răul este viclean și fals, aspru și dominator, ranchiunos și nemilos. Iubirea nu vrea să aibă neapărat dreptate, răul vrea să fie doar ca el. – ,,Ura, invidia, mândria murdăresc viața.” (Papa Francisc)

miercuri, 2 iunie 2021

Virtutea

 ” Dacă umblu printre voi, nu fac nimic altceva decât să încerc a vă convinge pe toți, tineri și bătrâni, să nu vă îngrijiți de trupuri mai presus de orice, nici să vânați cu atâta înverșunare averi, cât să vă osteniți pentru suflet: felul în care s-ar putea el desăvârși; căci nu din averi izvorăște virtutea, ci din virtute izvorăsc și averile și toate celelalte bunuri omenești, pentru unul singur sau pentru toată societatea”. Socrate

sâmbătă, 1 mai 2021

Sărbătorile pascale 2021

„Dumnezeu este inteligent, aşa că nu poate să nu aibă umor. Dar nu toată lumea îl gustă. La mine, umorul reiese mai mult din răspunsul dat tinerilor în săli. Oamenii au nevoie să primească învăţătura de credinţă prin zâmbet. Tot ce se predă cu aroganţă şi pumn în masă ţine de ideologie, nu de învăţătura Bisericii”. - Părintele Constantin Necula despre înțelegerea lui Dumnezeu

luni, 19 aprilie 2021

Liniștea

  •  Liniștea stă oricând la dispoziția ta. Bucură-te de câteva clipe de liniște pe care să ți le acorzi zilnic! 
  • O minte liniștită poate gândi, evalua și poate lua decizii mai ușor decât una agitată.
  • Uneori nu ai nevoie sa escaladezi cei mai înalți munți, ci doar să ai curajul de a sta cu tine în liniște.

duminică, 18 aprilie 2021

Despre fericire și sensul vieții

 Fericirea este generată de cantitatea și calitatea conexiunilor interpersonale. Empatia, compasiunea, altruismul, iubirea și iertarea sunt asociate cu fericirea personală și înțelegerea sensului vieții.

joi, 15 aprilie 2021

Relevanța educației

 Respectul față de copii înseamnă respectul față de adulții în care aceștia se vor transforma într-o bună zi; înseamnă să îi ajuți să dobândească abilitățile, cunoașterea și deprinderile sociale de care vor avea nevoie pentru a fi respectați în întreaga lume, unde vor fi pe cont propriu și nu vor mai fi protejați.

luni, 5 aprilie 2021

 La unii aroganța ține loc de măreție, neomenia de fermitate și viclenia de spirit. (Jean de la Bruyere)

sâmbătă, 20 martie 2021

Egoistul

 Un egoist are toată atenția îndreptată doar către el însuși și către dorințele lui. Egoistul nu simte și nu vede nimic și pe nimeni din jurul său. Egoistul nu vrea și nu poate să-i înțeleagă pe ceilalți. Egoistul se plasează în centrul universului său. 

Un egoist nu vede nimic, nu simte nimic, pentru el nu contează nimic. Doar propria lui persoană. 

Pentru un egoist ceilalți trebuie să se miște doar în direcția dorințelor lui. Orice altfel de mișcare nu contează, sau mai rău, nu are voie să facă. 

Egoistul este un om neterminat, nefinalizat, neîmplinit. 

marți, 16 martie 2021

ACUM

 „Există un singur moment care contează – cel de Acum! Este cel mai important moment, pentru că este singurul moment în care avem vreo putere. Cel mai necesar om este cel cu care eşti, căci nimeni nu ştie dacă va mai avea vreodată de-a face cu altcineva; iar cea mai importantă chestiune este să-i faci bine, deoarece pentru acest unic scop a fost trimis acest om în viaţa ta!“ (Lev Tolstoi „Trei întrebări“, în Cu ce trăiesc oamenii şi alte povestiri)

duminică, 14 martie 2021

Despre victimizare

Unul dintre reperele mele în ceea ce priveste încrederea în oameni este dată de nivelul de victimizare practicat de persoanele respective. Cu alte cuvinte, cu cât nivelul de victimizare este mai mare cu atât nivelul de manipulare practicat de acele persoane este mai mare. Așa că atenție la victimizare. În plus, victimizarea denotă și o lipsă de educație, denotă mult egoism, narcisism, comportament isteric. Cine se victimizează este o persoană căruia nu-i pasă de cei din jur, care se pune în centrul atenției, și care nu respectă legile universale ale comuniunii cu ceilalți. Mai pot adăuga că, victimizarea este împreună cu o anumită lașitate. Persoana care se victimizează nu va recunoaște nimic din ceea ce face. Mai mult, este și omul interesului. Dacă interesul o cere, va uita tot ce a spus, tot ce a promis, și va acționa conform interesului de moment.