Sociopatul este o persoană care suferă de tulburare de personalitate antisocială. Deși nu întotdeauna un astfel de individ vrea să îți facă rău, este bine să stai departe de el, pentru că relația cu el este foarte toxică. Vezi cum îl recunoști.
Principalele caracteristici ale tipului sociopat sunt, în diverse grade următoarele: șarm personal de suprafață, manipulare și escrocherie (simpatici în aparență, dar foarte ostili și dominanți în fond), grandomanie, minciună patologică, incapacitatea de a avea remușcări, să le fie rușine sau să se simtă vinovați, emoții contrafăcute, irascibilitate din lucruri minore, dar insensibilitate pentru situații care marchează pe oricine altcineva.
Se adaugă incapacitatea de a iubi cuplată cu nevoia constantă de stimulare (de unde cupiditatea, uneori promiscuitatea), lipsa de empatie, dispreț pentru suferința celorlalți, impulsivitatea necontrolată, posibil delincvență juvenilă, iresponsabilitate, lipsa unui plan de viață concret, versatilitate criminală.
Sociopatia este influenţată de mediu. Sociopatul se formează ca urmare a unei traume din copilărie, a unui abuz psihic sau a vieţii într-un mediu familial nociv. Sociopaţii sunt în general impulsivi şi haotici. Deşi au aceleaşi dificultăţi în a relaţiona cu alţii pe plan emoţional, se pot ataşa de o persoană sau un grup care aceleaşi interese. În mare parte au dificultăţi în a menţine un loc de muncă sau a întemeia o familie. Când sociopatul acţionează o face în interes propriu şi o face impulsiv. Nu-şi planifică atent acţiunile şi nu are un plan de backup în cazul activităţilor cu iz ilegal. Sunt mai agitaţi, neliniştiţi, haotici, izbucnind în explozii de furie uneori. Riscă mult şi fără să se gândească la siguranţa proprie. Sociopații au tendința de a minți foarte mult! Problema este că oricât de nebunești ar suna poveștile lor, îi vei crede, pentru că reușesc să te convingă de faptul că spun adevărul. Încearcă să îți păstrezi întotdeauna rațiunea și să gândești la rece dacă ce spune el chiar ar avea cum să se întâmple.
Sociopatul este foarte furios
Toată lumea se mai enervează, dar furia unui sociopat este mult mai intensă decât a unei persoane normale. Uneori poate deveni chiar violent, așa că atunci când crezi că ai de-a face cu o astfel de persoană, nu o provoca. Fii de acord cu ea și încearcă să te retragi undeva în siguranță.
Sociopatul menține contactul vizual pentru mult timp
O persoană sociopată nu se gândește niciodată la cum se simt ceilalți din cauza acțiunilor sale. Din această cauză, nu are nicio problemă să se uite fix la tine pentru o perioadă îndelungată. La început te poți gândi că ar putea avea foarte multă încredere de sine, însă astfel de gesturi sunt supărătoare, iar o persoană fără o astfel de tulburare nu le-ar face.
Sociopatul este încrezător și carismatic
Sociopatul este dat de gol în primul rând de comportamentul său. Este foarte încrezător în forțele sale și are carismă, așa că oamenii îl plac cu ușurință. În plus, are un limbaj poetic și pare foarte inteligent. De cele mai multe chiar are o inteligență peste medie, însă nu o folosește întotdeauna în scopuri bune.
Nu se simte niciodată vinovat
Sociopatul nu își cere scuze decât în cazuri rare. Pentru că suferă de tulburare de personalitate antisocială, îi este foarte greu să își dea seamă când îi rănește pe ceilalți. Chiar dacă îi spui că te-ai supărat, nu te va înțelege și nici nu îi va păsa.
Manipulează
O astfel de persoană are o putere de manipulare foarte mare. Vei face ce vrea ea fără să îți dai seama, așa că fii foarte atent.
Sociopatul caută pericolul
Sociopații nu se sperie nici în cele mai periculoase situații, ba chiar se vor bucura de astfel de momente. De cele mai multe ori, ajung să abuzeze de alcool și droguri, deoarece vor să trăiască diferit.
Sociopaţii nu ştiu ce înseamnă ruşinea, nu se simt niciodată vinovaţi de nimic şi nici nu au avut vreodată remuşcări. Creierul lor a blocat efectiv procesarea unor astfel de sentimente. Asta le permite să trădeze oamenii din jurul lor, să-i ameninţe sau să le facă rău fără să stea pe gânduri. Îşi văd numai propriul interes, chiar dacă asta înseamnă să se folosească de ceilalţi.
Sociopaţii nu ştiu ce înseamnă ruşinea, nu se simt niciodată vinovaţi de nimic şi nici nu au avut vreodată remuşcări. Creierul lor a blocat efectiv procesarea unor astfel de sentimente. Asta le permite să trădeze oamenii din jurul lor, să-i ameninţe sau să le facă rău fără să stea pe gânduri. Îşi văd numai propriul interes, chiar dacă asta înseamnă să se folosească de ceilalţi.
Sociopaţii caută să-i domine pe ceilalţi şi să câştige în orice circumsanţă, cu orice preţ. Urăsc ideea de a pierde într-o confruntare, îşi apără cu tărie minciunile pe care le ţes cu mare iscusinţă chiar dacă la prima vedere par absurde.
Inventează poveşti extraordinare despre viaţa lor care trebuie să pară a fi cea mai cea. Exagerează orice întâmplare până la ridicol.
Sunt persoane destul de inteligente, uneori peste medie. Cu toate acestea, îşi folosesc capacităţile intelectuale pentru a-i nimici pe ceilalţi şi nu în vreo manieră constructivă. IQ-ul lor este cel care îi transformă în adevărate pericole pentru ceilalţi. Iată de ce o bună parte dintre criminalii în serie au reuşit să scape de mâna legii - erau sociopaţi cu o inteligenţă peste medie.
Nu sunt capabili să iubească, se dăruiesc în totalitate propriei persoane. Pot să simuleze însă trăiri precum iubirea, compasiunea, pentru a obţine ce vor, însă nu le simt în acelaşi mod în care o fac oamenii obişnuiţi.
Sociopaţii nu îşi cer niciodată iertare pentru că, în opinia lor, nu greşesc niciodată. Ei oricum nu ştiu ce înseamnă sentimentul de vină. Chiar dacă li se aduc dovezi clare asupra faptului că au greşit, ei nu îşi vor cere iertare, ba mai mult, vor sări la atac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu