miercuri, 8 martie 2023

Virtutea

 - Ce este virtutea? se întreba Seneca. Răspunsul lui: „Judecata sinceră, de neclintit“. Din virtute se nasc deciziile bune, fericirea și pacea. Emană din suflet și călăuzește mintea și corpul.

- Virtutea este o modalitate mult mai realizabilă și mai durabilă de a atinge succesul.

- Nimeni nu te poate împiedica să știi ce este bine. Nimic nu poate sta între tine și virtute în afară de tine.

- În viață, virtutea ne este pusă la încercare în momentele dificile – când ne aflăm la răscruce.

- Acolo unde este virtute, este și fericire, și frumusețe.

- ”Un om distins este stăpân pe sine și relaxat, în timp ce omul meschin este permanent cuprins de griji“ (Confucius)

Epitetele sinelui

- drept, modest, direct, rațional, cooperant, sincer, răbdător, atent, cumsecade, curajos, calm, ferm, iertător, corect;

- excelență morală și civică în viața de zi cu zi;

- o persoană care dă dovadă de integritate, onoare și stăpânire de sine;

Înțelepciunea - Sophia

 - Înțelepciunea poate fi dobândită prin experiență și studiu.

- Dobândirea înțelepciunii este cel mai important lucru pe care îl pot face oamenii (Pildele lui Solomon 4:7).

- Cultivarea înțelepciunii poate fi obținută în același fel în care un meșteșugar își dezvoltă aptitudinile: dedicându-i timp. (Confucius).

- „Învățarea nu trebuie să înceteze niciodată… Un om nobil care studiază intens și se autoanalizează zi de zi va dobândi claritate în cunoaștere și va fi fără cusur în comportamentul lui“ (Xunzi).

- Înțelepciunea este o frântură a imaginii de ansamblu, acumularea de experiență și capacitatea de a depăși prejudecățile și capcanele în care cad gânditorii mai leneși.

- Dacă Zenon și Buddha au avut nevoie de profesori ca să progreseze, atunci, cu siguranță, și noi avem nevoie de ajutor. Iar abilitatea de a recunoaște asta este o mică dovadă de înțelepciune!


duminică, 5 martie 2023

Să trăim frumos

 “Trebuie să învățăm să ne gândim clar și rațional la soarta noastră.

   Trebuie să găsim semnificația spirituală și bunătatea cât suntem în viață.

    Trebuie să avem grijă de vasul care ne este adăpost pe această planetă, altfel, vom fi nevoiți să îl părăsim mai devreme.”

Ryan Holiday


A face bine

 “Un om care face bine în mod obișnuit se va simți bine. Un om care își aduce contribuția în comunitate va avea un sentiment de apartenență. Un om care își folosește cu folos corpul – prin voluntariat, protejându-i, ajutându-i sau susținându-i pe ceilalți – nu va trebui să-și trateze trupul ca pe un parc de distracții, ca să se simtă viu.”

“Unele fapte bune sunt mărețe, cum ar fi salvarea cuiva de la moarte sau protejarea mediului înconjurător. Dar, așa cum învață cercetașii, faptele bune pot fi și dintre cele mai mărunte: când faci un gest afectuos, când te oferi să-i tunzi vecinului gazonul, când suni la 112 dacă vezi că ceva e în neregulă, când ții ușa deschisă pentru cineva, când te împrietenești cu copilul nou sosit în clasă. Acestea sunt acte demne de un om curajos. Cei care le fac transformă lumea într-un loc în care merită să trăiești.”

“Acțiunea este ce care contează.”

“Pune mâna pe telefon și sună pe cineva drag, spune-i cât de mult înseamnă pentru tine. Împarte-ți bogăția. Candidează pentru o funcție publică. Ridică gunoiul de pe jos. Ia atitudine, chiar dacă ți-e frică, chiar dacă riști să fii rănit. Spune adevărul. Respectă-ți jurămintele, ține-te de cuvânt. Întinde o mână celui căzut.”

“Dacă vrem să fim buni și să ne simțim bine, trebuie să facem fapte bune.”

“Fă bine cu orice ocazie. Pentru că, dacă n-o faci, va trebui să trăiești cu această povară.”


Ryan Holiday


Riscul

“Este imposibil să trăiești fără nici un risc și că, de fapt, viața este un risc.”

“În prezența pericolului suntem înzestrați cu „un puternic imbold la acțiune, dăruire și depășire a sinelui”

Anne Dufourmantelle

“Ce este mai bine? Să trăiești ca un laș sau să mori ca un erou? Să te abați deplorabil de la calea cea dreaptă sau să cazi la datorie? Și care este varianta mai naturală? Să ignori chemarea semenilor tăi sau să te arunci curajos, cu pieptul înainte, să-i ajuți atunci când au nevoie de tine?”

Ryan Holiday



Ce contează cu adevărat

 “Gândurile nobile și munca lăuntrică sunt una, dar singurul lucru care contează cu adevărat este ceea ce faci. Idealurile noastre spirituale depind de ceea ce facem fizic în momentele critice.”

Albert Camus