luni, 5 iunie 2023

Despre vicii

 “Viciile mărunte și pornirile pe care le avem nu doar că ne știrbesc libertatea și autonomia, dar ne încețoșează gândirea. Credem că suntem stăpâni pe noi înșine – dar oare așa să fie? După cum spunea un narcoman, dependența se produce atunci când „pierdem libertatea de a ne abține”.”

“Trebuie să îți recapeți capacitatea de a te abține pentru că de ea depind claritatea și autocontrolul tău.”


Ryan Holiday


joi, 1 iunie 2023

Îndrăzneala, viziunea, curajul, creativitatea, simțul dreptății

 „Într-o epocă în care computerele înlocuiesc multe dintre funcțiile umane de bază, îndrăzneala, viziunea, curajul, creativitatea, simțul dreptății vor fi singurele sarcini care ne vor rămâne în cele din urmă. Un computer nu poate simți nevoia de a schimba lumea”


Ryan Holiday

Negoțul cu un tiran

 „Cel care face negoț cu un tiran devine sclavul lui, deși vine în fața lui ca un om liber”

Sofocle

luni, 8 mai 2023

Capriciile

Atunci când satisfaci capriciile altei persoane, renunțând la obiectivele tale și la activitățile care ție îți aduc satisfacție, bucurie, stare de bine, îți anulezi energia ta. Oferi energia ta, care îți aparține, persoanei căreia îi satisfaci capriciile.

marți, 18 aprilie 2023

Ce provoacă anxietatea

Anxietatea este provocată de o lipsă de control, organizare, pregătire şi acţiune. ̶ David Kekich

vineri, 14 aprilie 2023

„Fiţi înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii” - Matei 10,16

 În Matei (10,16) Iisus îi povățuiește pe ucenicii Săi: „Fiţi înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii”. Cred că am răspuns într-ul fel la postare. Sfântul Ioan Gură de Aur în Omilii la Matei explică această atitudine ”politicianistă” a lui Iisus în prezența evreilor. Prin blândețea porumbelului în orice împrejurărare înseamnă, în primul rând nerăutate. Iisus Hristos a făcut DOAR bine. Iisus NU a răspuns cu rău la rău, deși evreii au și acum legea talionului. Dar sunt împrejurări descrise în Noul Testament în care Iisus Hristos s-a comportat ”politicianist” cu evreii din elita religioasă a lui Israel. Mesajul lui Iisus Hristos a fost preponderent către cei care NU erau în conducerea religioasă a lui Israel. Mesajul către acestia este onest, pedagogic, dătător de speranță. Mesajul către elitele religioase este diferit și cu scopul de a crea confuzie.

miercuri, 8 martie 2023

Virtutea

 - Ce este virtutea? se întreba Seneca. Răspunsul lui: „Judecata sinceră, de neclintit“. Din virtute se nasc deciziile bune, fericirea și pacea. Emană din suflet și călăuzește mintea și corpul.

- Virtutea este o modalitate mult mai realizabilă și mai durabilă de a atinge succesul.

- Nimeni nu te poate împiedica să știi ce este bine. Nimic nu poate sta între tine și virtute în afară de tine.

- În viață, virtutea ne este pusă la încercare în momentele dificile – când ne aflăm la răscruce.

- Acolo unde este virtute, este și fericire, și frumusețe.

- ”Un om distins este stăpân pe sine și relaxat, în timp ce omul meschin este permanent cuprins de griji“ (Confucius)

Epitetele sinelui

- drept, modest, direct, rațional, cooperant, sincer, răbdător, atent, cumsecade, curajos, calm, ferm, iertător, corect;

- excelență morală și civică în viața de zi cu zi;

- o persoană care dă dovadă de integritate, onoare și stăpânire de sine;

Înțelepciunea - Sophia

 - Înțelepciunea poate fi dobândită prin experiență și studiu.

- Dobândirea înțelepciunii este cel mai important lucru pe care îl pot face oamenii (Pildele lui Solomon 4:7).

- Cultivarea înțelepciunii poate fi obținută în același fel în care un meșteșugar își dezvoltă aptitudinile: dedicându-i timp. (Confucius).

- „Învățarea nu trebuie să înceteze niciodată… Un om nobil care studiază intens și se autoanalizează zi de zi va dobândi claritate în cunoaștere și va fi fără cusur în comportamentul lui“ (Xunzi).

- Înțelepciunea este o frântură a imaginii de ansamblu, acumularea de experiență și capacitatea de a depăși prejudecățile și capcanele în care cad gânditorii mai leneși.

- Dacă Zenon și Buddha au avut nevoie de profesori ca să progreseze, atunci, cu siguranță, și noi avem nevoie de ajutor. Iar abilitatea de a recunoaște asta este o mică dovadă de înțelepciune!


duminică, 5 martie 2023

Să trăim frumos

 “Trebuie să învățăm să ne gândim clar și rațional la soarta noastră.

   Trebuie să găsim semnificația spirituală și bunătatea cât suntem în viață.

    Trebuie să avem grijă de vasul care ne este adăpost pe această planetă, altfel, vom fi nevoiți să îl părăsim mai devreme.”

Ryan Holiday


A face bine

 “Un om care face bine în mod obișnuit se va simți bine. Un om care își aduce contribuția în comunitate va avea un sentiment de apartenență. Un om care își folosește cu folos corpul – prin voluntariat, protejându-i, ajutându-i sau susținându-i pe ceilalți – nu va trebui să-și trateze trupul ca pe un parc de distracții, ca să se simtă viu.”

“Unele fapte bune sunt mărețe, cum ar fi salvarea cuiva de la moarte sau protejarea mediului înconjurător. Dar, așa cum învață cercetașii, faptele bune pot fi și dintre cele mai mărunte: când faci un gest afectuos, când te oferi să-i tunzi vecinului gazonul, când suni la 112 dacă vezi că ceva e în neregulă, când ții ușa deschisă pentru cineva, când te împrietenești cu copilul nou sosit în clasă. Acestea sunt acte demne de un om curajos. Cei care le fac transformă lumea într-un loc în care merită să trăiești.”

“Acțiunea este ce care contează.”

“Pune mâna pe telefon și sună pe cineva drag, spune-i cât de mult înseamnă pentru tine. Împarte-ți bogăția. Candidează pentru o funcție publică. Ridică gunoiul de pe jos. Ia atitudine, chiar dacă ți-e frică, chiar dacă riști să fii rănit. Spune adevărul. Respectă-ți jurămintele, ține-te de cuvânt. Întinde o mână celui căzut.”

“Dacă vrem să fim buni și să ne simțim bine, trebuie să facem fapte bune.”

“Fă bine cu orice ocazie. Pentru că, dacă n-o faci, va trebui să trăiești cu această povară.”


Ryan Holiday


Riscul

“Este imposibil să trăiești fără nici un risc și că, de fapt, viața este un risc.”

“În prezența pericolului suntem înzestrați cu „un puternic imbold la acțiune, dăruire și depășire a sinelui”

Anne Dufourmantelle

“Ce este mai bine? Să trăiești ca un laș sau să mori ca un erou? Să te abați deplorabil de la calea cea dreaptă sau să cazi la datorie? Și care este varianta mai naturală? Să ignori chemarea semenilor tăi sau să te arunci curajos, cu pieptul înainte, să-i ajuți atunci când au nevoie de tine?”

Ryan Holiday



Ce contează cu adevărat

 “Gândurile nobile și munca lăuntrică sunt una, dar singurul lucru care contează cu adevărat este ceea ce faci. Idealurile noastre spirituale depind de ceea ce facem fizic în momentele critice.”

Albert Camus

marți, 14 februarie 2023

Liniștea sufletească

 “Din cele mai îndepărtate timpuri, oamenii s-au străduit să-și antreneze și să-și controleze forțele lăuntrice ca să poată ajunge la serenitate, ca să-și poată conserva și apăra realizările. La ce ne servește să fim raționali la serviciu, dacă viața noastră personală este un șir de nenorociri provocate de sângele care ne clocotește în vene? Și, oricum, până când vom putea păstra cele două domenii separate? Putem ajunge să stăpânim orașe sau chiar un mare imperiu, dar, dacă nu ne controlăm pe noi înșine, totul este în zadar.

“Eforturile pe care trebuie să le depunem în continuare ne solicită mai puțin partea cerebrală, concentrându-se mai mult pe cea spirituală. Este ceva ce ține de inimă și de suflet, nu de minte. Pentru că sufletul nostru este cheia fericirii (sau a nefericirii) noastre, a mulțumirii (sau a nemulțumirii), a cumpătării (sau a lăcomiei) și a liniștii (sau a perturbării).

Din acest motiv, cei care caută liniștea sufletească trebuie…

  • Să-și dezvolte niște repere morale puternice.
  • Să evite invidia, gelozia și dorințele dăunătoare.
  • Să se împace cu amintirile dureroase din copilărie.
  • Să cultive dragostea și prietenia în viața lor.
  • Să-și pună credința și controlul în mâinile cuiva mai puternic decât ei.
  • Să înțeleagă că nu va fi niciodată „destul“ și că dorința necontrolată de a avea întotdeauna mai mult duce de fiecare dată la pierzanie.

Sufletul nostru este sălașul fericirii și al nefericirii, al împăcării sau al deșertăciunii, și, în final, cel care stabilește cât de aproape ajungem de măreție.

Trebuie să avem grijă să fie mereu curat.”


Ryan Holiday





luni, 13 februarie 2023

Despre spirit

 “Cei mai mulți dintre noi ne-am îngrozi dacă ne-ar împietri trupul și am face tot posibilul să evităm asta, dar, pe de altă parte, nu ne pasă câtuși de puțin de împietrirea sufletului.”

EPICTET



Narcisicul

 “Probabil că nu există nimeni mai împăcat cu sine ca un narcisic. Mintea lui este învăluită de miasma propriei grandori și nesiguranțe. Se întinde mereu mai mult decât îi e plapuma. Oriunde merge, caută scandal. Își face mereu dușmani. Este incapabil să învețe din greșeli (pentru că se crede perfect). Cu el, totul este complicat, totul are legătură cu propria persoană. Pentru cei stăpâniți de ego, viața este dureroasă și dominată de singurătate.”


Ryan Holiday



Învățarea

 “Învățarea nu trebuie să înceteze niciodată… Un om nobil care studiază intens și se autoanalizează zi de zi va dobândi claritate în cunoaștere și va fi fără cusur în comportamentul lui”

Xunzi

joi, 9 februarie 2023

Despre răutatea umană

 "...orice ură, orice aversiune, orice ținere de minte a răului, orice lipsă de milă, orice lipsă de înțelegere, bunăvoință, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul grației și gingășiei unui menuet de Mozart… este un păcat și o spurcăciune; nu doar omorul, rănirea, lovirea, jefuirea, înjurătura, alungarea, orice vulgaritate, desconsiderarea, orice căutătură rea, orice dispreț, orice rea dispoziție este de la diavol și strică totul."

Nicolae Steinhardt

miercuri, 1 februarie 2023

Gândește-te

 “După ce ți-ai golit mintea, sarcina ta este să te liniștești și să gândești. Să gândești cu adevărat și să-ți faci un obicei din asta.

…Gândește-te la ceea ce contează pentru tine.

…Gândește-te la ceea ce se întâmplă de fapt.

…Gândește-te la ceea ce nu se poate vedea cu ochiul liber.

…Gândește-te la imaginea de ansamblu.

…Gândește-te care este, de fapt, sensul vieții.


Ryan Holiday


Despres esențial

 “Esențialul nu poate fi văzut cu ochiul liber.

Aparențele sunt înșelătoare. La fel și primele impresii. Suntem distrași și păcăliți de aparențe, de ceea ce văd ceilalți. Apoi, luăm decizii pripite, ratăm oportunități sau ne simțim speriați ori triști. Mai ales dacă nu o luăm mai ușor și nu încercăm să privim cu adevărat în jur...

Lumea este ca o apă tulbure. Pentru a vedea prin ea, trebuie să lăsăm lucrurile să se liniștească. Nu putem lăsa aparențele să ne distragă atenția fiindcă, dacă vom avea răbdare și liniște, adevărul va ieși la iveală.”


Ryan Holiday


marți, 31 ianuarie 2023

Modul în care gândim

 “Modul în care gândești este esențial. Cunoștințele de specialitate reprezintă, fără îndoială, cheia succesului pentru orice lider, sportiv sau artist. Problema este că, pe negândite, gândim prea mult. „Aceste vorbe ciudate și încurcate ale subconștientului nostru sunt interminabile și nu ne mai lasă loc pentru antrenament (sau pentru orice altceva). Suntem suprasolicitați, copleșiți și distrași de propria noastră minte!”

“Indiferent de obstacol, orice ai face, va trebui, întâi de toate, să nu îți pui singur bețe-n roate. Să nu îți agravezi situația cântărind lucrurile în mod exagerat, acordând prea multă importanță gândurilor inutile sau dubiilor.

Spațiul dintre urechi îți aparține. Nu trebuie să fii atent doar la ce pătrunde în el, ci și să controlezi ce se întâmplă înăuntru. Trebuie să-l protejezi de tine însuți, de propriile gânduri. Fără să apelezi la forța brută, ci făcând ordine cu atenție și perseverență. Fii ca bibliotecarul care le spune copiilor neastâmpărați să se potolească printr-un „Șșș“, iar pe nesimțitul care vorbește la telefon îl îndeamnă să iasă afară. Pentru că mintea este un loc important, sacru. Păstreaz-o ordonată și limpede.”


Ryan Holiday


luni, 30 ianuarie 2023

Limitarea stimulilor

 ”Să acordăm lucrurilor un spațiu de manevră, să nu aflăm toate știrile în timp real, să fim cu un sezon sau două în urma ultimelor tendințe sau fenomene culturale, să nu ne lăsăm inbox-ul să pună stăpânire pe viața noastră.

Lucrurile cu adevărat importante își vor păstra importanța și când vom ajunge să ne ocupăm de ele. Cele neimportante își vor dovedi insignifianța (sau vor dispărea, pur și simplu). Apoi, în clipele de liniște sufletească, fără grabă sau fără să ne simțim epuizați, vom putea să stăm și să cântărim lucrurile care merită atenția noastră deplină.

Trebuie să știi la ce să nu te gândești. Ce să ignori și ce să nu faci. Este prima și cea mai importantă sarcină a ta.”


Ryan Holiday

duminică, 29 ianuarie 2023

Claritatea minții

 “Prudent ca cel ce trece iarna un fluviu peste un pod de gheață.

  Prevăzător ca un războinic în teritoriul inamic.

  Rezervat ca un oaspete.

  Fluid precum apa care se topește.

  Modelabil ca un bloc de lemn.

  Primitor ca o vale.

   Limpede ca un pahar cu apă.”


Dao De Jin



Mintea

 “Mintea, într-adevăr, nepotolită este, o, Krishna. Ea este furtunoasă, îndărătnică, greu de stăpânit. S-o ții în frâu este la fel de greu ca și cum vântul ai dori să domolești.”

BHAGAVAD GITA